Pianolessen

 
 
 
Ynke van der Wagt geeft pianolessen in de Kerk aan de Ring 

 

 

 

De visie van Ynke van der Wagt op de pianolessen is: 'Centraal in de lessen staat de beleving van muziek en de daarmee samen gaande vrije muzikale ontwikkeling van iedere leerling. "Muzikaal zijn" is voor ons niet hetzelfde als heel erg goed zijn in alle noten van een muziekstuk kunnen spelen. Wij zijn van mening dat een leerling vooral muziek mag beleven. Vrije improvisatie en expressie zijn belangrijk om ongedwongen te leren musiceren.

 
 Muziek en klank zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij hechten er veel waarde aan dat een leerling naar de klank van de piano leert luisteren, en op die manier goed naar zichzelf kan luisteren. Door het luisteren naar het eigen spel en de klank van de piano wordt muziek maken geen vermoeiende oefening, maar een spannende ontdekkingsreis. De beleving van de muziek wordt dieper, en daarmee het speelplezier groter!
 
 Vanuit het luisteren en het plezier in het musiceren ontstaat vanzelf de behoefte om meer uit de piano te kunnen halen. Daarvoor is techniek nodig. Met "techniek" wordt het motorische aspect bedoelt, dus hoe iemand het beste zijn of haar vingers over de toetsen kan bewegen. De juiste speeltechniek beheersen is een middel en een voorwaarde om je muzikale beleving om te kunnen zetten in concrete muziek. Vergelijk het met het vertellen van een verhaal: de taal beheersen is noodzakelijk om iemand anders een verhaal te kunnen vertellen. Zo is het ook met pianospelen.
 
Muziek heeft een eigen geschreven taal, het notenschrift. Het "noten leren lezen" is belangrijk om de muziek van anderen te kunnen begrijpen. Net als techniek is het een middel. Muziek is mooi, zelf muziek maken is geweldig.
 
Ervaar hoe het is om je mee te laten nemen door de muziek en ontdek de muziek in jezelf. De lessen worden op individuele wensen afgestemd en zijn vooral gericht op het speelplezier. De lessen zijn bedoeld voor een ieder, van beginner tot gevorderde en verschillende muziekgenres.
Ynke van der Wagt     
Landhoofd 2 
3223 DK Hellevoetsluis

Voor informatie bel: 06-24 633 957